Sunday, July 31, 2011

PROMOSI FACIAL + BODY SCRUB

SEMPENA RAMADHAN DAN HARI RAYA,

DAPATKAN PAKEJ MENARIK,

FACIAL + BODY SCRUB ( RM 100 JE),

TERDAPAT JUGA PAKEJ2 YG LAIN,

DAN DAPATKAN JUGA KOMISEN 10% (RM 10) APABILA ANDA MEMPEKENALKAN PAKEJ INI PADA KAWAN ANDA


LOKASI: BLINK STUDIO, MELAKA RAYA, MELAKA & MUAR, PT JAWA

HANYA SECARA TEMUJANJI SAHAJA,
PERTANYAAN SMS 012-2769707


Wednesday, July 27, 2011

Kepentingan Vitamin & Mineral Kala Menyusu

Info From Pa&Ma

Ketika hamil, hospital atau klinik bersalin yang anda dikunjungi lazimnya membekalkan vitamin seperti Obimin (multivitamin yang dirumus khas untuk ibu hamil) dan asid folik. Mahu tidak mahu, anda perlu mengambil bekalan vitamin ini setiap hari bagi memastikan tahap kesihatan diri dan bayi dalam kandungan berada dalam keadaan memuaskan.

Ketahuilah, perkara yang sama patut anda lakukan ketika dalam proses menyusukan bayi! Hal ini kerana anda masih memerlukan vitamin dan mineral tambahan dalam usaha menjayakan penyusuan eksklusif. Faktanya, bayi tetap akan mendapat apa yang diperlukannya menerusi susu ibu biarpun tubuh anda kekurangan vitamin atau mineral tertentu. Walaupun begitu, pemakanan sihat dan seimbang yang digabungkan bersama suplemen tetap perlu anda pertimbangkan demi menjamin kesihatan diri dan bayi bagi tempoh jangka panjang.

Ramai yang menganggap keperluan suplemen semasa menyusukan bayi semata-mata hanya untuk memperbanyakkan amaun susu ibu. Tanggapan ini pun salah. Sebenarnya, susu yang penuh nutrisi adalah susu ibu yang mengandungi kesemua khasiat pada tahap optimum dan ia hanya boleh diperoleh daripada tubuh yang sihat. Secara logiknya, sewaktu hamil anda makan pelbagai jenis suplemen untuk menyokong perkembangan bayi. Jadi, apabila berada dalam fasa penyusuan, mengapa keperluan suplemen ini diabaikan. Sama seperti ketika hamil, suplemen turut penting untuk anda membesarkan si manja.

Mungkin agak sukar untuk anda makan dengan baik selepas tempoh kehamilan. Namun, panduan ini mungkin dapat memotivasikan anda untuk berusaha menjaga pemakanan seharian. Setiap hari, anda perlu makan antara 5 - 9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran serta 2 - 3 hidangan protein seperti daging tidak berlemak dan kekacang. Anda juga perlu makan 6 - 7 hidangan karbohidrat seperti nasi, bijiran dan pasta. Sudah semestinya anda perlu kekal hidrat dengan meminum sehingga 8 gelas air sehari.

Memandangkan proses penyusuan susu ibu menuntut keperluan nutrien yang banyak, jadi anda masih perlu mengambil suplemen tambahan untuk melengkapkan zat pemakanan yang diperlukan. Antaranya ialah omega-3 yang ternyata sangat penting untuk perkembangan otak bayi. Sama juga halnya dengan kalsium yang diperlukan untuk tulang dan gigi yang kuat. Vitamin dan mineral lain yang anda perlukan adalah seperti zat besi, zink dan magnesium.

Majoriti suplemen vitamin dan mineral tambahan tidak menjejaskan penghasilan susu dan diakui selamat untuk diambil oleh ibu yang menyusukan bayinya. Walau bagaimanapun, perlu anda ingat bahawa lemak larut seperti vitamin A dan E boleh mengganggu susu ibu. Oleh yang demikian, amalkan sikap berhati-hati apabila mengambil suplemen yang mengandungi kedua-dua jenis vitamin ini. Pengambilan terlalu banyak vitamin-vitamin ini turut boleh memudaratkan bayi. Untuk itu, minta pandangan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mengambil apa jua jenis suplemen.

Dalam usaha menjaga kesihatan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, diingatkan agar anda makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar di samping pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung di dalam jenis makanan yang lain. Sekiranya, anda khuatir masih kekurangan vitamin dan mineral tertentu, suplemen dapat membantu. Pengambilan vitamin dan mineral juga penting bukan sekadar atas sebab nutrisi susu, tetapi lebih daripada itu, ia dapat memastikan anda sentiasa dalam keadaan mood yang baik, sihat, cergas dan bertenaga selalu.


Info Dr Pa & Ma

Tuesday, July 26, 2011

The #1 best protein for your health (and the worst to avoid)

By Kerri-Ann Jennings, M.S., R.D., Associate Editior-Nutrition for EatingWell Magazine

If you’ve ever found yourself arguing about whether eating meat is healthy for you and the planet and, if so, which meat to eat, you now have some answers. The Environmental Working Group (EWG), which brought us the “Dirty Dozen,” a list of the 12 most pesticide-ridden fruits and vegetables, released a report today showcasing the carbon footprint of 20 conventionally grown popular protein sources, from lentils to lamb.

To come up with the carbon impact, the EWG looked at the food’s full “lifecycle”—including the water and fertilizer to grow feed crops, transportation of the food and even the amount of food that’s wasted.

The biggest take-away: eat less meat and avoid wasting it (20% of edible meat ends up being tossed). Why should you care? The implications of this report are twofold—environmental and personal health. On the environmental side, the United Nations recently determined that livestock is one of the top contributors to the world’s most serious environmental problems. Going meatless can reduce water pollution, waste and greenhouse gases, and save energy, land and water. As for personal health, science shows that eliminating or cutting back on meat may improve blood pressure, decrease your risk of heart disease, lower cholesterol and help better manage your weight.

The EWG’s full list of 20 “meats and other protein” sources includes vegetables like broccoli and tomatoes that, while having a low carbon footprint also deliver very little protein (around 1 to 2 grams per serving). So to bring you the 5 best and 5 worst proteins, I’m sticking to the EWG’s abbreviated pocket-guide version and annotating with my own comments as a registered dietitian and associate nutrition editor at EatingWell Magazine. (To find out what ranked best, worst and in between on the full list of 20 protein choices, click here.)

5 Worst Protein Choices for the Environment
1. Lamb
Lamb’s carbon footprint comes mostly from the methane the animals produce through digestion and manure and from the crops grown to feed them. The same is true of cattle (which is why beef ranks second in the list of top 5 carbon offenders), but since lambs produce less meat, the carbon footprint is greater per ounce. In fact, eating 4 ounces of lamb is equivalent to driving 13 miles, in terms of your carbon footprint.

What you can do: Lamb isn’t widely eaten in the U.S. and in terms of carbon emissions that’s a good thing. Keep eating it sparingly, according to the EWG.

2. Beef
Like lambs, beef cattle are ruminants and produce the same greenhouse gases while digesting their food. Conventionally grown beef cattle are also shipped during different stages of production, adding to their environmental toll.

What you can do: When you do choose beef, look for grass-fed and organic. While pricier than conventional, it’s a healthier choice for you and the environment. Grass-fed beef is richer in heart-healthy omega-3 fats. Plus, organic, grass-fed cattle are raised in a way that minimizes the carbon emissions from manure. The EWG also recommends avoiding processed beef products, such as sausage, since more processing means a bigger carbon footprint and the processed products are less healthy than unprocessed.
Must Read: 5 Myths About “Natural” Meat Busted
8 Nutrients You Need When You’re Skipping Meat

3. Cheese
I adore good cheese, so I was deeply saddened to see cheese come in at number 3. I was momentarily heartened, though, when I noticed that EWG had compared all the proteins’ carbon emissions per 4 ounces. That ends up being a little less than 3 servings of cheese! Which means that if you stick to a serving, it’s more equivalent to eating 2 eggs, in terms of environmental impact.

What can you do: Stick to a single serving (1.5 ounces for hard cheese)—plus using a sharply flavored cheese can help you get the maximum impact for less. The EWG also recommends choosing organic and low-fat cheese, when possible.

4. Farmed Salmon
Fish feed and electricity on fish farms adds to the carbon footprint of the fish. So does shipping, which means that wild salmon also has a higher carbon footprint when it’s shipped by air to your market. But don’t forget that salmon also delivers heart-healthy omega-3s, so still aim to eat fish a few times a week.

What you can do: Look for wild salmon over farmed, when possible. And don’t snub light tuna and sardines—other sources of omega-3s that have lower carbon footprints.
Don’t Miss: 6 of the Healthiest Fish and Shellfish to Eat, 6 to Avoid

5 Best Protein Choices for the Environment
1. Milk

On the abbreviated top 10 list, milk came in with the lowest carbon footprint (lentils were lowest on the list of 20). However, the EWG looked at the carbon footprint of 4 ounces of milk—that’s only half a serving. So a full cup would be twice as high.

What you can do: Look for milk from local dairies, which should cut some of the carbon footprint caused by shipping. Milk from organic and grass-fed cows will also cut down on some of the carbon emissions caused by raising cattle, suggests the EWG, while delivering the added bonus of extra omega-3s and no growth hormones.

2. Beans
Beans are a smart protein choice. They give you fiber and healthy nutrients, such as folate and iron, and are very low in saturated fat. They’re also one of the best choices for the planet. Unlike animal-based proteins, beans have fewer carbon inputs and outputs (with animal proteins, growing crops just to feed the animals significantly adds to their carbon footprint).

What you can do: Eat beans more often! If you want beans with the lowest carbon footprint, buy them dried, which skips the extra step of processing them.

3. Tofu
Tofu’s carbon footprint (roughly one-third that of beef) largely comes from growing the soybeans and then processing it into tofu.

What you can do: Tofu is a great choice, but keep in mind that if the label doesn’t say it is 100% USDA Certified Organic or non-GMO, there is a good chance it was made from genetically modified soybeans.

4. Eggs
Feeding chickens, and the energy used on poultry farms, adds to the carbon footprint of eggs. But as far as animal proteins go, eggs’ carbon footprint is relatively low. In addition to protein, eggs give you some vitamin D and lutein and zeaxanthin, which are good for eye health. Although eggs contain some saturated fat and cholesterol, eating one a day shouldn’t raise your cholesterol levels.

What you can do: For the lowest carbon footprint, the EWG recommends opting for organic and pastured eggs, from chickens that are given organic feed and are allowed to run around.

5. Chicken
Chicken is the best meat choice, but on the full list of 20 foods, chicken ranks 6th meaning that its carbon footprint is still higher than plant foods and tuna. From an environmental and health perspective, though, eating chicken is better than eating beef.

What you can do: Choose chicken more often than beef, pork or lamb. As with eggs, the EWG recommends choosing chicken that is organic and/or pastured.

Thursday, July 21, 2011

Kepentingan 7 Vitamin B Kepada Si Comel

info dari Pa & Ma

Vitamin merupakan bahan organik yang sangat diperlukan oleh tubuh meskipun kuantiti keperluannya sedikit. Bagi kanak-kanak, pengambilan vitamin secukupnya menjamin tumbesaran normal, mencegah jangkitan penyakit dan memasti tahap kesihatan memuaskan. Salah satu yang utama ialah vitamin B.

Vitamin B1
Vitamin B1 atau dikenali sebagai Thiamine ini penting untuk membantu perkembangan fizikal dan mental kanak-kanak. Vitamin ini turut membantu pemprosesan dan penggunaan karbohidrat, lemak dan protein selain daripada membantu memelihara sistem saraf dan otot yang sihat serta fungsi jantung yang normal. Manusia memerlukan vitamin B1 untuk membentuk bahan api yang membolehkan tubuh bekerja. Vitamin B1 boleh diperoleh daripada gandum, kacang pis, kekacang, ikan dan daging. Kekurangan vitamin B1 boleh menyebabkan keletihan, lesu dan hilang selera makan. Ada kalanya, kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan gangguan mental dan emosi. Kanak-kanak memerlukan di antara 0.6 hingga 0.9mg vitamin B1 setiap hari.

Vitamin B2
Riboflavin adalah nama lain bagi vitamin B2. Vitamin ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, penghasilan antibodi, pernafasan sel, dan tumbesaran. Riboflavin membantu melegakan keletihan mata dan penting untuk pencegahan dan rawatan katarak. Ia membantu metabolisme karbohidrat, lemak dan protein. Riboflavin juga memudahkan penggunaan oksigen oleh tisu kulit, kuku dan rambut, menghapuskan kelemumur, membantu penyerapan zat besi dan vitamin B6.

Makanan yang kaya vitamin B2 ialah keju, putih telur, ikan, daging, susu, asparagus, avokado, kubis bunga, rumpai laut, sayuran berdaun hijau, kulat, kacang dan selada air. Kekurangan vitamin B2 boleh menyebabkan keletihan, lemah badan, lemah daya penglihatan, terlalu sensitif pada cahaya, gatal kulit, lemah daya penghadaman, tumbesaran terbantut dan minda lambat bertindak balas. Keperluan vitamin B2 bagi kanak-kanak ialah sebanyak 0.6 hingga 0.9mg sehari.

Vitamin B3
Vitamin B3 atau dikenali juga dengan nama Niasin diperlukan oleh tubuh untuk peredaran darah dan kulit yang sihat. Niasin penting dalam menghasilkan tenaga daripada gula darah dan dalam pembuatan lemak. Vitamin B3 ini turut membantu dalam fungsi sistem saraf, metabolisme karbohidrat, lemak dan protein, dan dalam pengeluaran asid hidroklorik untuk sistem penghadaman. Vitamin ini juga terlibat dalam pengeluaran cecair hempedu dan perut yang normal dan sintesis hormon seks. Niasin merendahkan paras kolesterol dan membaiki peredaran darah.

Niasin boleh didapati daripada hati lembu, ragi yang ditapai, kubis bunga, lobak merah, keju, tepung jagung, buah kurma, telur, ikan, susu, kacang tanah, ubi kentang, tomato, gandum, dan hasil gandum.

Kekurangan vitamin B3 boleh menyebabkan badan lemah, cirit-cirit, otot lemah, bengkak mulut dan lidah, sakit kepala dan kandungan gula dalam darah rendah. Kanak-kanak memerlukan di antara 9 hingga 16mg vitamin B3 setiap hari.

Vitamin B5
Vitamin yang juga dikenali sebagai vitamin anti-stres, asid pantothenic memainkan peranan dalam pengeluaran hormon adrenal dan pembentukan antibodi, membantu dalam penggunaan vitamin dan menolong menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga.

Vitamin ini diperlukan oleh semua sel dalam badan dan tertumpu pada organ badan dan terlibat dalam pengeluaran neurotransmitters. Vitamin B5 merupakan elemen perlu koenzim A, bahan kimia badan penting yang terlibat dalam kebanyakan fungsi metabolisme. Asid pantothenic juga bertindak sebagai penambah stamina dan mencegah sesetengah bentuk anemia. Ia diperlukan untuk salur perut-usus berfungsi dengan normal dan boleh menolong dalam merawat tekanan dan rasa cemas.

Sumber utama asid pantothenic ialah daging lembu, telur, sayuran segar, hati, kekacang, ikan laut dan gandum. Kekurangan vitamin B5 ini boleh menyebabkan keletihan, lemah badan, sakit kepala, muntah, lemah daya tahan terhadap jangkitan saluran pernafasan dan kejang otot. Keperluan harian vitamin B5 bagi kanak-kanak ialah sebanyak 2 hingga 4 mg.

Vitamin B6
Pyridoxine adalah nama lain bagi vitamin B6 yang banyak terlibat dalam fungsi badan berbanding kebanyakan nutrien lain. Vitamin ini memberi kesan terhadap kesihatan fizikal dan mental kanak-kanak. Selain itu, vitamin B6 juga perlu untuk penghasilan sel darah merah dan antibodi. Pyridoxine turut membantu mengimbangi tahap sodium dan potassium. Agar sistem saraf dan otak dapat berfungsi dengan normal, tubuh memerlukan vitamin B6 secukupnya. Antara makanan yang mengandungi vitamin B6 ialah lobak merah, ayam, telur, ikan, daging, kacang pis, bayam, biji bunga matahari dan walnut. Sumber lain turut kaya dengan pyridoxine termasuklah avocado, pisang, kacang, kubis bunga, beras perang, dan bijirin. Kekurangan vitamin B6 boleh menyebabkan keletihan, lesu, rasa tertekan, mengalami penyakit kulit, anemia dan sawan. Kanak-kanak perlukan sebanyak 0.6 to 1.3mg vitamin B6 setiap hari.

Vitamin B9
Vitamin ini lazimnya disebut sebagai asid folik. Asid ini merupakan sejenis mineral yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk memastikan tumbesarannya sempurna. Asid folik penting dalam pembinaan DNA setiap sel. DNA berperanan sebagai penyimpan maklumat bagi sel tersebut. Tubuh juga memerlukan folat untuk menghasilkan sel darah merah. Asid folik banyak terdapat dalam sayur-sayuran hijau, susu dan produk tenusu. Keperluan vitamin B9 bagi kanak-kanak ialah sebanyak 150 hingga 300mcg sehari.

Vitamin B12
Vitamin B12 atau ‘cyanocobalamin’ diperlukan dalam proses pembuatan bahan genetik pada sel (DNA) untuk pertumbuhan dan pembesaran. Pembentukan sel darah merah oleh sum-sum tulang juga bergantung pada vitamin ini. Selain itu, vitamin B12 juga menolong memelihara sel saraf dan sel darah merah serta terlibat dalam penggunaan folik asid dan karbohidrat dalam makanan. Asid hidroklorik melepaskan vitamin B12 di dalam perut ketika proses penghadaman. Selepas itu akan bercantum pula dengan sejenis bahan yang dipanggil faktor intrinsik (IF) sebelum diserap ke dalam darah. Vitamin B12 juga perlu untuk memelihara sistem saraf yang sihat. Sumber semula jadi vitamin ini ialah ikan, susu dan produk tenusu, telur, daging dan ayam. Bijirin sarapan pagi yang diperkayakan adalah sumber terbaik vitamin B12. Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan badan lesu, sakit mulut dan lidah, anemia dan gangguan mental serta emosi. Keperluan harian vitamin B12 bagi kanak-kanak ialah sebanyak 0.9 hingga 2.4mcg.


* ada terdapat supplement yg mengandungi semua vitamin di atas hanya dalam 1 tablet, info lanjut bleh sms 012-2769707 @ email ke hafsahzainuri@yahoo.com

Tuesday, July 12, 2011

Rahsia Tingkatkan Penghasilan Susu

Info dari Pa & Ma

Rahsianya mudah sahaja. Sudah semestinya anda memerlukan payu dara dan paling penting bayi untuk disusukan. Seperti yang umum sedia maklum, payu dara perlu mendapat lebih banyak rangsangan daripada bayi bagi meningkatkan penghasilan susu. Selanjutnya, anda perlu melakukan beberapa perkara penting lain dalam usaha membuahkan hasil seperti yang diimpikan.

1. Kerapkan Menyusu
Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4 - 5 jam.

2. Jangan tunggu payu dara penuh
Ada sesetengah wanita suka menjadikan payu dara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah! Yakinlah bahawa payu dara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bererti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payu dara “kosong”), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.

3. Menyusu Lebih Lama
Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payu dara. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payu dara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payu dara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya.

4. Penyusuan Dua kali
Selepas anda menyusukan bayi, sendawakan dia. Langkah ini menjurus ruang di dalam perutnya untuk memuatkan lebih banyak susu. Kemudian, susukan dia semula. Cara ini turut merangsang payu dara untuk menghasilkan lebih banyak susu.

5. Bogelkan Bayi
Sewaktu menyusu, bogelkan bayi (kecuali lampinnya). Sentuhan kulit ke kulit membantu bayi kekal sedar daripada lena. Untuk memaksimumkan sentuhan kulit, buka coli dan pakai baju yang mempunyai butang di bahagian depan. Bagi mengelakkan bayi kesejukan pula, selimutkan dia ketika menyusu.

6. Penyusuan Malam
Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

7. Penyusuan Baby Sling
Bayi memang suka jika berada dekat dengan anda. Secara tidak langsung, ia boleh merangsang dia untuk kerap menyusu. Jadi, gunakan baby sling di antara waktu penyusuan walaupun ketika itu dia sedang tidur. Pasti anda terkejut apabila mendapati dengan cara ini dia menyusu dengan lebih baik.

8. Fikir Bayi, Fikir Susu
Ketika menyusu, belailah bayi. Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payu dara anda. Cara ini, akan merangsang payu dara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.

9. Urutan
Teknik urutan payu dara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payu dara dengan tuala yang telah direndam di dalam sir suam. Anda boleh pelajari teknik mengurut menerusi www.breastfeedingproblems.com

10. Minum Air
Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.